23948sdkhjf

Tiden ute för vilseledande påståenden om livsmedel

Den 13 december är sista dagen för en rad hälso- och näringspåståenden om livsmedel, därefter måste varorna bort från hyllorna. Var noga med påståenden om varor från lokala leverantörer och egna förpackningar.
I somras bestämde EU-kommissionen vilka påståenden om olika ämnens effekter på kroppen som får, respektive inte får, användas på livsmedel. Sedan dess har otillåtna påståenden fått användas under eget ansvar men nu upphör den möjligheten den 14 december.

– Hos medlemsföretagen ICA, Axfood, Coop och Bergendahls jobbar man med de här frågorna för att inte leverera några produkter till butikerna som har några otillåtna närings-och hälsopåstående på förpackningarna, säger Mona Lauermann Orheden på Svensk Dagligvaruhandel som varit med och tagit fram handboken gällande vad som stämmer och inte.

Kolla igenom sortimentet
Mona Lauermann Orheden råder handlarna att kika igenom sitt sortiment.

– Om det finns varor som man själv har tagit in av lokala leverantörer bör man gå igenom dem och se till att de inte finns några otillåtet hälsopåstående på produkterna, säger hon i ett pressmeddelande.

I branschstödets handbok om hälsopåståenden som Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen tagit fram går de igenom en rad vanligt förekommande närings- och hälsopåståenden. De flesta godkända påståenden rör näringsämnen, som vitaminer, mineraler, fettsyror, protein och vissa fibrer fast inte kostfiber och fullkorn.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08