Stor intervju: Coca-Cola-chefen om branschens utmaningar
Sofie Eliasson Morsink har varit vd för Coca‑Cola Europacific Partners i Sverige i snart fem år. Det är bolaget som tillverkar, distribuerar och säljer Coca-Cola Companys drycker i landet, vilket bland annat inkluderar Coca-Cola, Fanta, Sprite, Bonaqua och Mer.
Det breda sortimentet speglar utvecklingen på marknaden där fler och fler dryckessorter slåss om utrymmet i butikshyllorna. Nyligen kom branschorganisationen Sveriges Bryggerier ut med preliminära siffror för 2022 som visar att energidryckesförsäljningen ökade med 16 procent. Även försäljningen av alkoholfri öl fortsätter att växa.
En utveckling som läskedrycksgiganten Coca-Cola inte räds.
– Det är fler aktörer och det finns mycket mer att välja mellan på dryckeshyllan nu jämfört med när man var liten. Och det är bra, säger Sofie Eliasson Morsink och fortsätter:
– Det kommer massa små, innovativa aktörer med nya idéer. De är ibland mer snabbfotade på nya trender och det kan vi lära utav. Den stora typen av bolag som vi representerar kan inte luta sig tillbaka utan man måste vara med och titta på samt förstå vad kunderna vill ha.
För att möta kundernas behov agerar bolaget genom Monster Beverages, som Coca-Cola är storägare i, på energidrycksmarknaden, enligt Sofie Eliasson Morsink. Men de stora förändringarna har kommit på andra områden. Mest fokus har varit att hantera hälsotrender bland konsumenter där suget efter sockerfria alternativ ökat.
En trend som är mer påtaglig bland svenska konsumenter.
– Generellt så ligger Sverige i framkant vad gäller sockerfria alternativ, vilket förmodligen beror på att vi är så hälsomedvetna. Nu är 50 procent av alla drycker vi säljer här sockerfria. 2010 var det 17 procent, säger hon.
En annan megatrend som påverkar branschen är en ökad hållbarhetsmedvetenhet.
Hur anpassar ni er efter den förändrade efterfrågan?
– Konsumenterna vill ha valmöjligheter och vi försöker ge dem det. De kan välja en liten burk eller en stor burk. En med eller en utan socker. Att se till att ha tydlig märkning är också viktigt, så att de vet vad de köper. Vi har en viktig uppgift i att vara tydliga med vilka valmöjligheter som finns.
Hållbarhet är däremot inte ett område där bara konsumenterna driver på. Även från regleringshåll har trycket ökat på flera fronter. Bland annat kommer EU inom några år att börja kräva rapportering på var och hur storbolag som Coca-Cola har sin negativa klimatpåverkan.
– Vi har inte behövt jobba med vår omställning, vi har velat göra det. Vi har ställt om till en klimatneutral anläggning. Det gör man inte på ett år utan tio. Det har krävts stora investeringar för att förändra förpackningarna, vilket vi också gjort. De senaste fem åren har vi verkligen accelererat vårt arbete genom bland annat beslutet att inte köpa fossil plast utan återvunnet material till våra PET-flaskor. Vi har också minskat flaskorna med en gram plast var i samband med omställningen till den nya korken, säger Sofie Eliasson Morsink.
Tre frågor
Vad har du fokuserat på hittills?
– Hur man kan vara med och driva en förändring när det handlar om att som bolag vara större än bara en dryckesproducent. Framförallt vad gäller hållbarhetsagendan, som jag har drivit lite extra. Det inkluderar bland annat hur vi ska få ner vårt koldioxidavtryck. Och hur vi gör det tillsammans och får alla att känna sig delaktiga. Vi har 700 personer som jobbar här i Jordbro och runt om i Sverige.
Vad är viktigast just nu?
– Det är att jobba extremt nära kunderna. Det är tuffa tider för oss alla och vi måste hitta det bästa sättet för oss alla att ta oss igenom den här perioden.
Vad händer inom 5 år?
– Vi fortsätter att driva dryck tillsammans med kunder och handlare. Förhoppningsvis har vi fortsatt att minska vårt klimatavtryck och kommit med flera nya initiativ på området.
Sofie Eliasson Morsink
Ett annat EU-initiativ på samma ämne är engångsplastdirektivet som lett till en förändring som konsumenterna reagerat på. Numera sitter korkarna på Coca-Colas plastprodukter fast vid flaskorna.
Har de här EU-direktiven varit knepiga för er att behöva hantera?
– Nej, de är bra. Vad exempelvis engångsplastdirektivet vill är att minska användandet av fossil plast. Sedan handlar det om hur man kan få konsumenter och företag att förstå det. Det är inte lätt eftersom man måste få folk att tänka om. Ta korkarna exempelvis. Folk frågar vad vi gjort med dem och jag tänker vi har väl gjort något bra. Den sitter fast så att vi kan öka insamlingen av plast och samtidigt säkerställa att den inte hamnar i naturen.
Att vara i en bransch som håller på att omvandlas är däremot en del av charmen med jobbet, enligt Sofie Eliasson Morsink. Att vara vd på ett bolag där 200 miljoner liter dryck produceras varje år innebär också att det finns en möjlighet att påverka var förändringen tar vägen.
– En av bitarna som driver mig är att kunna vara med och förändra. Det handlar inte bara om försäljning av en dryck. Vi är ett stort internationellt varumärke som är en del av det svenska samhället. Om det är någon som kan mobilisera en liten förändring till det bättre någonstans så kan vi vara med och skynda på den.
Sofie Eliasson Morsink
Titel: Vd för Coca-Cola Europacific Partners Sverige
Ålder: 47
Familj: Man och två barn
Fritidsintressen: Skidor, löpning samt att vara med familj och vänner. Det är ganska roligt att resa också.
Utbildning: Pluggat till civilekonom i Uppsala.
Bakgrund: Jag har bara jobbat på två bolag. Jag har bott nere i Nederländerna i flera år där jag jobbade för Heineken i tolv år. Jag började som trainee där och jobbade sedan flera år på marknadsavdelningen. Sedan var det export- och försäljning innan jag fick ansvaret för Norden- och Baltikum-regionerna. Och sedan har jag jobbat här på Coca-Cola som försäljningschef och vd.
Bästa beslut: Att börja jobba här på Coca-Cola Europacific Partners Sverige.