23948sdkhjf

Ytterligare 70 miljoner till Agronods dataplattform

Jordbruksverket beviljar ytterligare finansiering till lantbruksdataföretaget.

I december 2021 meddelade Jordbruksverket att de totalt kommer satsa 120 miljoner kronor i startup-bolaget Agronod som utvecklar en dataplattform för det svenska jordbruket. Under hösten 2022 fick Agronod 50 miljoner från Jordbruksverket och nu tilldelar de alltså sista delen av summan på 70 miljoner.

– Jordbruksverkets fortsatta stöd bekräftar värdet av vårt arbete hittills. Under den första etableringsfasen har vi gjort stora framsteg, både när det gäller att bygga upp teknisk infrastruktur och säkerställa dataintegriteten för svenska lantbrukare, så väl som att initiera branschsamverkan kring datadelning. Redan i dag delar 800 lantbrukare data via Agronod-plattformen. Nu fortsätter vår utvecklingsresa med full kraft, för att ytterligare stärka och förenkla vardagen för svenska lantbrukare genom datadelning, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod, i ett pressmeddelande.

Förra året inledde Norrmejerier ett pilotprojekt med Agronod där de fick testa verktyget Agrosfär. Verktyget användes på ett antal gårdar för att räkna ut vilken klimatpåverkan gårdarna har.

Agronod samägs av Lantmännen, Hushållningssällskapet, Växa, LRF, Arla Sverige och Scan (tidigare HK Scan).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093