23948sdkhjf

Mängden salt har minskat i bröd och charkprodukter

Mängden salt i bröd och chark som köps i butik har minskat de senaste åren, det visar Livsmedelsverkets matkorgsundersökning.

Under flera år har Livsmedelsverket tillsammans med livsmedelsbranschen arbetat mot att minska mängden salt i butiksmaten. Nu visar Livsmedelsverkets matkorgsundersökning att arbetet har gett resultat. Undersökningen visar att saltinnehållet har minskat med 25 procent i charkprodukter, så som korv och skinka, och ungefär 20 procent i spannmålsprodukter, som exempelvis bröd, jämfört med undersökningen som genomfördes 2025.

– Det är mycket glädjande att saltet minskat i flera matvaror. Vi får i oss mer salt från den mat vi köper än från det salt vi själva har i maten. Vi hoppas att den här utvecklingen fortsätter, mängden salt behöver minska ännu mer och i fler livsmedel, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Bakgrunden till arbetet att minska saltintaget är på grund av att det är skadligt för hälsan och var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige tros bero av för mycket salt. Rekommenderat saltintag är sex gram om dagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078