23948sdkhjf

Produktion och import av kött ökar

Produktion av kött och ägg ökar men importen ökar ännu mer.
Under första halvåret 2013 fortsatte Sveriges produktion av nöt-, gris- och lammkött att tappa marknadsandelar mot importen. För nötköttet ligger nu självförsörjningsgraden för första gången under 50 procent. Däremot ligger hästköttsproduktionen kvar på en stadig nivå och för äggsektorn ökar både produktionen och självförsörjningsgraden, enligt ett pressmeddelande.

Med självförsörjningsgrad menas andelen av konsumtionen som produceras inom landet. Sverige har inget mål för självförsörjning, men det är viktigt att ha en konkurrenskraftig produktion. En bibehållen animalieproduktion i Sverige garanterar ett högt djurskydd och en god djurhälsa med låg antibiotikaanvändning. Svenska djur hjälper dessutom till att hålla landskapet öppet vilket gynnar den biologiska mångfalden.

Växande handelsunderskott
Självförsörjningsgraden för animalieproduktionen har minskat under flera decennier, utom för ägg och för hästkött. Sverige hade ett handelsöverskott för kött och ägg under 1980-talet, men efter EU-inträdet 1995 hårdnade importkonkurrensen. Även om produktionen av fågelkött och lammkött tidvis ökat så växte ett handelsunderskott fram. Förra året var importen av kött mer än sex gånger så stor som exporten. Importen av ägg och äggprodukter var 23 procent större än exporten.

Vi äter allt mer importerat kött
Utvecklingen har fortsatt under första halvåret 2013. Den svenska självförsörjningsgraden för nötkött sjönk för första gången under 50 procent, trots en ökad produktion. Konsumtionen av kött fortsätter att öka och vi äter allt mer utländskt. Produktionen av griskött och lammkött minskade till förmån för importen. Självförsörjningen för ägg var däremot över 95 procent under årets sex första månader.

Trots turbulensen kring hästkött i början av året ligger produktionen på en stadig nivå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062