23948sdkhjf

Forskare till EU: prioritera ekologiskt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ekologisk livsmedelsproduktion är bättre för hälsan, konstaterar europeisk forskargrupp.

En grupp europeiska forskare har på uppdrag av ett EU-parlamentsutskott sammanställt forskning kring ekologisk livsmedelsproduktion, och kan konstatera att den har vissa fördelar för vår hälsa.

Nu rekommenderar forskargruppen i sin rapport till parlamentet att man bör prioritera vissa typer av ekoproduktion, och att man även borde försöka använda några av metoderna inom konventionellt jordbruk.

Det är framförallt i ekometoder som innebär en restriktiv användning av antibiotika och bekämpningsmedel som forskarna ser hälsofördelar, då man minskar risken för att bakterier utvecklar antibiotikaresistens samt att konsumenter i mindre utsträckning utsätts för kemiska ämnen. Samtidigt ser man inte tillräckligt stora skillnader i exempelvis näringsämnen mellan konventionell och ekologisk mat för att kunna föredra det ena över det andra.

Särskilt pekas besprutade livsmedel ut som en riktig bov i rapporten, där man menar att integrerat växtskydd bör föredras.

Läs också: Ekobutik i konkurs

– Exponeringen för vissa kemiska bekämpningsmedel tycks vara högre i Europa än i USA, där tre större forskningsstudier har dokumenterat att barns hjärnfunktioner blivit nedsatta om modern under graviditeten utsatts för förhöjda halter av kemiska bekämpningsmedel. Vi bör inte riskera våra barns hjärnfunktioner på grund av några kortsiktiga fördelar i livsmedelsproduktionen, säger professor Phillippe Grandjean från Syddansk universitet, en av medförfattarna till studien.

Läs också: De orsakar mest svinn: ”Lönsamt öka personalen”

Enligt Axel Mie, forskarassistent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska institutet som koordinerade arbetet i rapporten, är det bra att Sverige redan har en relativt sträng syn på användningen av både bekämpningsmedel och antibiotika, men att vi fortfarande får några av de mer oroande bekämpningsmedlen genom den stora mängden importerade frukter och grönsaker.

Bland rapportens föreslag till lösningar syns bland annat stöd till ekologiskt jordbruk genom investeringar i bland annat forskning och utveckling, stöd till hållbara mönster inom matkonsumtion eller en intensifiering av EU:s politik för matsäkerhet. Rapporten kan läsas i sin helhet här.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Rootfruit säkrar miljonavtal

Så hamnade matavfallet i fokus

Förpackningen står för största klimatpåverkan

Heineken ratar plasten

På nytt jobb
Han ska digitalisera Krav

Efter 20 år i Sverige – Bodystore till Norge

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Världens bästa matbutik finns i Finland – se bilderna

Storpack för ägg helt utan plast

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Norsk skatt kan få laxpriset att skjuta i höjden

Mängden livsmedelsgodkänd återanvänd plast ökar

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Nu kommer Coca-Colas hallon

Sjöstrand Coffee ökade intäkterna

Bekämpningsmedelsrester på historiskt låga nivåer

Nu ska europeiska varumärken skyddas i Kina

Undersökning: Matavfallspåsar i fruktavdelningen en succé

Oatly tar in miljoner i – främst från bryggeri

Livsmedelsbranschen måste digitalisera nu

Vi har besökt konferensen Nordic Food Industry med fokus på ny teknik och innovation som kan stärka den svenska livsmedelsindustrin.

Miljoner utlyses för att utveckla svensk matkultur

De ska skapa direktkanal mellan jordbrukare och konsument

Impossible Foods ska sälja "fläsk" till Kina

Så hållbara är branschens börsbolag

HK Scan ska bredda utbudet

Scandi Standard: Prishöjningar bidrog till ökad tillväxt

Simris Alg: "Vd saknar krismedvetenhet"

Greenfoodföretag i samarbete med veganosttillverkare

Ny köttguide från WWF – branschen kritisk

Industrifacken kräver 3 procent i löneökning

Ny certifiering i Västerhavet öppnar för nya fångster

Ica-butikens svinnfrukt blir till must

Tredubblad omsättning för Peckas

De gör komposterbara fruktpåsar för handeln

Kalix löjrom tappar sin miljöcertifiering

Matsvinnsföretag backas upp med nytt kapital

Se alla Företagens egna nyheter

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Lenze erbjuder Plug & Produce

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Har du etiketter till årets största shoppingsäsong?

Floatglas – Materialet som används överallt

Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fält

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Adsorptionstork för livsmedel- samt läkemedelsindustrin

Hydoscands SlangExpress växer i Göteborg

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Industrimässa i Arena Arctica

Ny koncernchef i Hydroscand Group

Lagafors representeras på Cibus Tec i Italien

Kipp pratar om LONG-LOK

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Blyglas för industriell och medicinsk användning

Ny kakförpackning som blivit återvinningsbar

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Populär multifunktionslåda – nu i återvunnen plast

Vi ses på Elmia!

BUS eller godis?

Fatpump i hygieniskt utförande

Sänd till en kollega

0.285