23948sdkhjf

Forskare till EU: prioritera ekologiskt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ekologisk livsmedelsproduktion är bättre för hälsan, konstaterar europeisk forskargrupp.

En grupp europeiska forskare har på uppdrag av ett EU-parlamentsutskott sammanställt forskning kring ekologisk livsmedelsproduktion, och kan konstatera att den har vissa fördelar för vår hälsa.

Nu rekommenderar forskargruppen i sin rapport till parlamentet att man bör prioritera vissa typer av ekoproduktion, och att man även borde försöka använda några av metoderna inom konventionellt jordbruk.

Det är framförallt i ekometoder som innebär en restriktiv användning av antibiotika och bekämpningsmedel som forskarna ser hälsofördelar, då man minskar risken för att bakterier utvecklar antibiotikaresistens samt att konsumenter i mindre utsträckning utsätts för kemiska ämnen. Samtidigt ser man inte tillräckligt stora skillnader i exempelvis näringsämnen mellan konventionell och ekologisk mat för att kunna föredra det ena över det andra.

Särskilt pekas besprutade livsmedel ut som en riktig bov i rapporten, där man menar att integrerat växtskydd bör föredras.

Läs också: Ekologiskt fortsätter att sakta in

– Exponeringen för vissa kemiska bekämpningsmedel tycks vara högre i Europa än i USA, där tre större forskningsstudier har dokumenterat att barns hjärnfunktioner blivit nedsatta om modern under graviditeten utsatts för förhöjda halter av kemiska bekämpningsmedel. Vi bör inte riskera våra barns hjärnfunktioner på grund av några kortsiktiga fördelar i livsmedelsproduktionen, säger professor Phillippe Grandjean från Syddansk universitet, en av medförfattarna till studien.

Läs också: Eko-kampanj på bred front i september

Enligt Axel Mie, forskarassistent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska institutet som koordinerade arbetet i rapporten, är det bra att Sverige redan har en relativt sträng syn på användningen av både bekämpningsmedel och antibiotika, men att vi fortfarande får några av de mer oroande bekämpningsmedlen genom den stora mängden importerade frukter och grönsaker.

Bland rapportens föreslag till lösningar syns bland annat stöd till ekologiskt jordbruk genom investeringar i bland annat forskning och utveckling, stöd till hållbara mönster inom matkonsumtion eller en intensifiering av EU:s politik för matsäkerhet. Rapporten kan läsas i sin helhet här.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fiskeriet bygger egen säljkår

17 av 21 olivoljor höll inte måttet

Notura byter från metall till kartong

Forskare: Algodling kan bli lönsam industri i Sverige

Innovativa förpackningslösningar

Så har PakMarkas utvecklats till ett ledande företag inom paketering och märkning.

Lanserar helt ny mässa

En ny mässa kommer att se dagens ljus i år - Nordic Food Industry. Vi har talat med affärsutvecklare Annika Persson på Svenska Mässan om varför Sverige behöver en ny mässa fokuserad på livsmedelsindustrin.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Lantmännen Årets talangföretag

Slog ut Unilever, H&M och EQT i finalomgången.

Ekomjölk i koldioxidneutral förpackning

Helvegetariskt – nej tack!

Unga säger nej till enbart vegetarisk mat i skolan.

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

1

Ny bag-in-box-kran lättare att återvinna

Single-malt veteran i nya kläder

Skal från kaffesump ny bioplastingrediens

Havredrycksbolag först ut i Uppsala

Vinstökning för Atria – uppåt för kyckling och convenience

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Minskad vinst igen för Fazerkoncernen

Coop satsar på lokal gårdsbutik på nätet

Coop har i det tysta sjösatt en stor satsning på lokala varor.

Ciderguru till Sverige – intresset bland odlarna ökar

Ökad förlust för Peckas naturodlingar – nytt växthus belastar resultatet

Fodi i konkurs: ”Kunde inte trolla med knäna längre”

Entreprenörer pitchade idéer – prisades av Coop

Sjöstrand Coffee startar försäljning till 8 länder via Amazon

Bayn får betala vite för brott mot informationsregler

Återhämtning för Probi

LRF satsar på digitalisering – går in som delägare

Dalsspira vill ta in mer kapital

På nytt jobb
Kommundirektören återvänder till Polarica

Ny tjänst ska minska byråkratin för företagen

Avtal klart om köp av Pändy

På nytt jobb
Han kan ta plats i Veg of Lunds styrelse

Största baconbristen på årtionden

Framgång för Orklas märkesvaror

HK Scan optimistiska inför 2020

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Ica byter köttförpackningar – plastbantar och sluter kretsloppet

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Se alla Företagens egna nyheter

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

En kyllösning som ett steg i FN:s klimatrapport för 2030

BITO får fin utmärkelse för ny transportlåda

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Ica Supermarket Brunflo får hållbar kyla

Fatpump i hygieniskt utförande

Hjälp med tryckluftsutvärdering - Ingersoll Rand

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Öka er lönsamhet med ACS II

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Hantering av tryckluft i livsmedelsindustrin

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Energieffektiv förpackning av pizzatopping

Givare som tål tuffare miljöer!

Sänd till en kollega

0.174