23948sdkhjf

Forskare till EU: prioritera ekologiskt

Ekologisk livsmedelsproduktion är bättre för hälsan, konstaterar europeisk forskargrupp.
En grupp europeiska forskare har på uppdrag av ett EU-parlamentsutskott sammanställt forskning kring ekologisk livsmedelsproduktion, och kan konstatera att den har vissa fördelar för vår hälsa.

Nu rekommenderar forskargruppen i sin rapport till parlamentet att man bör prioritera vissa typer av ekoproduktion, och att man även borde försöka använda några av metoderna inom konventionellt jordbruk.

Det är framförallt i ekometoder som innebär en restriktiv användning av antibiotika och bekämpningsmedel som forskarna ser hälsofördelar, då man minskar risken för att bakterier utvecklar antibiotikaresistens samt att konsumenter i mindre utsträckning utsätts för kemiska ämnen. Samtidigt ser man inte tillräckligt stora skillnader i exempelvis näringsämnen mellan konventionell och ekologisk mat för att kunna föredra det ena över det andra.

Särskilt pekas besprutade livsmedel ut som en riktig bov i rapporten, där man menar att integrerat växtskydd bör föredras.

– Exponeringen för vissa kemiska bekämpningsmedel tycks vara högre i Europa än i USA, där tre större forskningsstudier har dokumenterat att barns hjärnfunktioner blivit nedsatta om modern under graviditeten utsatts för förhöjda halter av kemiska bekämpningsmedel. Vi bör inte riskera våra barns hjärnfunktioner på grund av några kortsiktiga fördelar i livsmedelsproduktionen, säger professor Phillippe Grandjean från Syddansk universitet, en av medförfattarna till studien.

Enligt Axel Mie, forskarassistent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska institutet som koordinerade arbetet i rapporten, är det bra att Sverige redan har en relativt sträng syn på användningen av både bekämpningsmedel och antibiotika, men att vi fortfarande får några av de mer oroande bekämpningsmedlen genom den stora mängden importerade frukter och grönsaker.

Bland rapportens föreslag till lösningar syns bland annat stöd till ekologiskt jordbruk genom investeringar i bland annat forskning och utveckling, stöd till hållbara mönster inom matkonsumtion eller en intensifiering av EU:s politik för matsäkerhet. Rapporten kan läsas i sin helhet här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109