23948sdkhjf

Orkla flyttar produktion – investerar för nytt område

All produktion under varumärket Anamma kommer nu att ske i Eslöv, när hela tilllagningen i Simrishamn flyttas. Förhandlingar väntar för de 20 anställda vid anläggningen.
Orkla väljer att flytta produktionen av produkter under varumärket Anamma i Simrishamn, för att på sätt samla all produktion under varumärket i anläggningen i Eslöv.

Där kommer man nu att investera för att skapa ett nytt produktionsområde, som enbart kommer att tillaga veganprodukter.

– Produktionen i Simrishamn och produktionen i Eslöv – det vi kallar veganhallen – flyttar till ett nytt produktionsområde, som endast kommer tillaga produkter för veganska varumärket Anamma. Det här är för att det blivit ett otroligt omtyckt varumärke på marknaden, vilket gör att vi måste få upp produktionskapaciteten, säger Orklas presschef Margareta Lantz, till Food Supply.

Är det all produktion i Simrishamn som ni flyttar över?

– Ja, det är det. Och det beror på att vi, naturligtvis, tittat över vad det finns för utvecklingsmöjligheter, och det finns inga möjligheter att öka kapaciteten i Simrishamn. Därför har vi valt att göra det här, samtidigt som vi vill samla produktionen. Det ligger i Orklas strategi att renodla, helt enkelt.

Lager ställs om till produktion
Enligt Erik Wendel, produktionschef på Orklas anläggning i Eslöv, ingår bland annat produkter som schnitzel samt några varianter på korv och falafel i den tillverkning som ska flyttas över. Lokalerna i Simrishamn hyr man av de tidigare ägarna till Anamma, men maskinerna kommer att följa med för att – tillsammans med nya maskiner – installeras i det produktionsområde som ska upprättas.

– Vi har en del av fabriken i Eslöv som i dag fungerar som lager, men som tidigare använts som produktionslokaler. Så vi kommer att ta bort lagringsytan och rusta upp lokalerna rejält för att göra dem lämpliga för livsmedelsproduktion igen, säger Erik Wendel till Food Supply.

Vad den nya produktionskapaciteten landar på vill man inte gå in på, men Erik Wendel berättar att det handlar om en rejäl kapacitetsökning som säkrar för framtiden, eftersom det är ett segment som växer.

Förhandlingar startar vecka 48
Även i slutet av oktober förra året flyttade Orkla produktion av varumärkets produkter – då från en anläggning i Vadensjö utanför Landskrona. Precis som i dag handlade det då om att möta ökande efterfrågan med större produktionskapacitet. De tio medarbetarna i Vadensjö erbjöds då att flytta med till Eslöv.

Kommer något liknande ske för personalen i Simrishamn?

– När det gäller personalen så kommer vi att ingå förhandlingar nästa vecka. Så jag kan inte kommentera det helt enkelt. Det är klart, Vadensjö ligger närmare Eslöv än vad Simrishamn gör. Men som sagt, jag kan inte kommentera vad som händer mer, säger Margareta Lantz.

Planen är att starta flytten från Simrishamn nästa sommar, och man beräknar att vara klara vid årskiftet 2018/2019.

– Eftersom vi redan har veganmatsproduktion i Eslöv finns det lite olika möjligheter kring hur vi gör flytten. Men det kommer att ske i omgångar med tanke på att vi ska vara leveransdugliga hela vägen igenom. Prio är att klara leveranserna, säger Erik Wendel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094