Startdatum för Plantagons stadsodlingar klart

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I februari startar Plantagon sin odling under DN-skrapan i Stockholm – vid full drift beräknar man 30 ton bladgrönsaker om året.

I början av nästa år, närmare bestämt i februari, beräknar Plantagon att deras första stadsodling kan dra igång. Enheten, som redan är under uppstart, kommer att ligga under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm.

På cirka 700 kvadratmeter – i ett gammalt tidningsarkiv – kommer man att installera odlingsanläggningen, som beräknas producera 30 ton bladgrönsaker om året när man nått full drift. Cirka 70 procent av odlingen kommer upptas av bladkryddor, och resterande 30 procent av grönsaker som kål och sallad.

Målet är därefter att bygga ännu fler anläggningar i Stockholmsområdet, en plan man också satt i rullning.

Läs också: Nystartad inomhusodlare drar igång

– Det känns jätteroligt att vi nu kommer igång och vi har stora planer för expansion i Stockholmsområdet. Vi siktar på att skriva lokalkontrakt på anläggning nummer två och tre i mars 2018 för att starta upp dessa under december 2018. Därefter fortsätter vi med anläggning fyra och fem. Målet är att vi till 2020 har tio anläggningar i gång i Stockholm, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon international, i ett pressmeddelande.

Läs också: Inomhusodlare får ny delägare

Konceptet, som går under namnet Cityfarm, går ut på att använda lokaler under jord och på så sätt kunna minska transportsträckor, samtidigt som man drar ner produktionskostnader genom att spara in på vattenförbrukning och återanvända överskottsvärme till att värma upp huset ovanför odlingen.

Med sig i satsningen har man bland annat aktörer som Ica Maxi Lindhagen, Samhall och fastighetsbolaget Fabege.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Kommentarer

David Hedin
Plantagon räknar med att kunna ta ut ett premium för lokalodlat och samtidigt få exponering i media. Det handlar inte om att odla mat till en växande befolkning. Det har aldrig varit målet med stadsodling, åtminstone inte i fredstid.

Det bästa exemplet för stadsodling som livsmedelsförsörjning är nog USA under andra världskriget, där en peace-garden skulle rädda livsmedelssystemet vid händelse av importblockad. Men krig kan inte antas vara normalfallet och människan kan inte leva av basilika allena.

Dessutom, vilken uppvärmd källarverksamhet som helst värmer ju huset ovanför och genom att anlägga odlingar i stan ökar efterfrågan på utrymme i staden, som då måste växa på bekostnad av bra jordbruksmark i stadens utkant.

Är det Plantagons vision?

https://stud.epsilon.slu.se/8523/

Plantagon International
Hej David!

Tack för att du delar dina tankar! Matsäkerhet är en av de största globala utmaningarna vi står inför, och du väl vet att mat-, energi- och vattensäkerhet är starkt sammankopplade. För att lösa utmaningen behövs det massor av innovationer och Plantagons odlingsmodell och symbiotiska system är en av pusselbitarna. Jag tror inte personligen att man måste gå tillbaka till Peace Garden-tiden utan vi måste fokusera på att lösa utmaningarna ett steg i taget. Man kan naturligtvis inte lösa alla problem med basilika, som du också säger, men det är bara en början! Plantagon har börjat bygga en ny industri från 2008 och vi har tagit många små men viktiga steg på vägen. Ingen pratade då om stadsodling på det sätt som vi gjorde från första början, men se hur många aktörer det finns idag!

Som branschledare har vi gjort stora investeringar, både i tid och pengar, för att bygga upp marknaden. Nu börjar pusselbitarna att falla på plats. Många pratar idag om fiskodlingar och växter, insektsprotein och alger, samt att man nu kan frigöra mark för traditionell odling med hjälp av inomhusodling. Att bygga en värdekedja för lokal mat som ska vara ett alternativ till den globala och logistikbaserade agrifood-industrin är inte helt enkelt. Alla konsumenter är inte lika medvetna, och det finns mycket kvar att göra för att öka effektiviteten i kedjan. Vår lönsamhet kommer från effektivare och mindre resurskrävande odlingssystem – samt genom att ta bort onödiga aktörer i leveranskedjan – inte från konsumenternas fickor!

Kort och gott, publicitet i sig har aldrig varit vår strategi, men vi använder gärna sociala medier eftersom det är ett enkelt och effektivt sätt att synas.

Sepehr Mousavi
Hållbarhetsstrateg, Plantagon

Sepehr Mousavi
David, om du är intresserad av mer information om våra planerade inomhusodlingar i Stockholm, affärsplaner, finansiering, teknik, etc. välkommen att läsa mer på https://www.fundedbyme.com/campaign/8246...
Med vänlig hälsning,
Sepehr

David Hedin
Jag förblir skeptisk till utvidgning bortom gröna bladväxter, men hoppas samtidigt att jag har fel! Och OneCropStop, är det en butik nära odlingen? Isåfall tycker jag definitivt att ni ska koppla in andra lokala matproducenter från regionen också och använda ert starka varumärke för att vara återförsäljare åt deras produkter också!

Sepehr Mousavi
Det var ett tag sen jag sa 'jag hoppas att du har fel' till någon direkt David, men det hoppas jag också! :)

Ja, konceptet att skapa en 'Farmers Market' är precis det vi har planerat att göra i Linköping, och varför inte även här i Stockholm om vi har rätt förutsättningar för det.

Jag hoppas att du, och många andra som du, stödjer vår kampanj. Vi behöver er!

Mvh
/Sepehr

jaka andersson
Redovisa hur ni skall förbättra innehållet i örterna, merparten som odlar nu levererar bara grönmassa, jämför gärna innehållet i växter som odlades för 30 år sedan och då torde ni hamna ganska långt ned. Att klappa sig för bröstet med att man minskar bevattning osv impornerar inte. Det finns mycket att säga om er typ av odling, men som sagt den levererar grönmassa utan något direkt värde, när man tänker på all den mat som idag odlas borde det finnas någon aktör som satsar på att odla Näringsrikt kosttillskott , merparten av odling i källare o.dy i detta ynka format genererar ingalunda mat till folket men det är klart i dag gäller inte att producera nyttigheter utan hyfsade volymer av sekunda mat till så höga priser som möjligt, dolt bland en massa fina ord

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

Hon blir Spoons nya försäljningschef

" Att få chansen att driva affären framåt känns spännande och roligt"

Ny packlösning för minskat matsvinn

Konsum i Karlstad bygger om

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nu brygger Guinness öl på amerikansk mark

Satsningen är den första i USA på 60 år.

Han blir ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Ölmärket Coronas ägare mångmiljardinvesterar i cannabis

Ett nytt sätt att hitta intäkter under svag tillväxt.

Nu kan du prata med MonICA

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

Värmen sänker tron på framtiden

Axfood: ”Torkan får långvariga och kraftiga effekter på handeln”

Sommarens hetta och torka har tvingat många köttbönder till nödslakt. - Detta får långvariga och kraftiga effekter på handeln, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

Alkoholfri öl mer populärt än någonsin

Det visar en undersökning framtagen på uppdrag av Carlsberg.

Ny nod för life science och livsmedel

Hon valde Ica före Dramaten

Svenska Dagbladets före detta vd blir ny marknadsdirektör.

Livsmedelskedjor bygger laddstationer i Tyskland

Flera detaljhandelskedjor i Tyskland satsar nu på att kunna erbjuda snabbladdstationer utanför sina varuhus.

Hon blir Brand and Category Manager för Oumph

Kommer närmast från Orkla.

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Livsmedelsverket: Spara på dricksvattnet

Trots regnet som kommer nu bör man ändå ta vara dricksvattnet.

Ekologiskt jordbruk klarar torkan bättre

Detta enligt en rad forskningsrapporter.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Wayne’s Coffee breddar sitt veganska utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Importföretag firar framgångar

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Nu startar äppelskörden

Ölen kan bli dyrare

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Fransk jätte köper ekokedja

Rekordsommar – för konkurser

Kunderna får övernatta i sval butik

Rekordsommar – för konkurser

Planerad 10 miljoner kronors omsättning

Comeback på Systembolaget för Karmeliten Festbier

Se alla Företagens egna nyheter

Seminarium: Ny utgåva av ISO 22000 – Ledningssystem för livsmedelssäkerhet

Minskat spill till glädje för miljön

Världens bästa automationslösningar

Härdat glas är en stark lösning - Kontakt Mirit Glas

Vägen till innovativa lösningar går genom produktutveckling

Har du ett nytt projekt?

Besök os på FachPack 2018 i September

IMA dairy food GASTI

AF Packaging Solutions

Compact I/O 5069 ger högre prestanda och diagnostik för smarta maskiner

IMA dairy food HAMBA

Nyemission ger Tyringe ny delägare

IMA dairy food BENHIL

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Lagafors gjorde processen kort på kvalitetsinriktat slakteri

Följ loppet minut för minut

Sommarkampanj Lagerlådor

IMA dairy food HASSIA

Dansk härdningsteknik til rostfritt stål lösa utmaningar hos MAN Diesel & T...

Sänd till en kollega

0.297