23948sdkhjf

Startdatum för Plantagons stadsodlingar klart

I februari startar Plantagon sin odling under DN-skrapan i Stockholm – vid full drift beräknar man 30 ton bladgrönsaker om året.
I början av nästa år, närmare bestämt i februari, beräknar Plantagon att deras första stadsodling kan dra igång. Enheten, som redan är under uppstart, kommer att ligga under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm.

På cirka 700 kvadratmeter – i ett gammalt tidningsarkiv – kommer man att installera odlingsanläggningen, som beräknas producera 30 ton bladgrönsaker om året när man nått full drift. Cirka 70 procent av odlingen kommer upptas av bladkryddor, och resterande 30 procent av grönsaker som kål och sallad.

Målet är därefter att bygga ännu fler anläggningar i Stockholmsområdet, en plan man också satt i rullning.

– Det känns jätteroligt att vi nu kommer igång och vi har stora planer för expansion i Stockholmsområdet. Vi siktar på att skriva lokalkontrakt på anläggning nummer två och tre i mars 2018 för att starta upp dessa under december 2018. Därefter fortsätter vi med anläggning fyra och fem. Målet är att vi till 2020 har tio anläggningar i gång i Stockholm, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon international, i ett pressmeddelande.

Konceptet, som går under namnet Cityfarm, går ut på att använda lokaler under jord och på så sätt kunna minska transportsträckor, samtidigt som man drar ner produktionskostnader genom att spara in på vattenförbrukning och återanvända överskottsvärme till att värma upp huset ovanför odlingen.

Med sig i satsningen har man bland annat aktörer som Ica Maxi Lindhagen, Samhall och fastighetsbolaget Fabege.
Kommentera en artikel (6)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14