Fyra företag i kampen om White guide-titel
Godis med färgämnen från sötpotatis, pastejer av ärtprotein samt fermenterat te syns bland produkterna hos de företag som nominerats till utmärkelsen årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen.
Det är fjärde gången priset delas ut, och likt tidigare år ska utmärkelsen gå till en producent som under året lanserat innovativa produkter. Vid förra utdelningen vann Sorunda korvfabrik, och innan dess har priset gått till Findus, Wapnö Gård och Scandinavian Organics.
Årets nominerade utgörs av Jesses Deli, Tweek, Pastejköket samt Roots of Malmö.
Jesses Deli är baserade i Norrtälje, och har ett sortiment bestående av färdiga ekologiska såser och kryddsmör. Nomineringen till priset motiveras bland annat med producentens lansering av en sås med smak av ramslök.
Tweek, som producerar smågodis i samarbete med konfektyrtillverkaren Warberg Candy group, nomineras för att ha skapat ett godis med fiber, mindre socker och färgämnen hämtade från bland annat sötpotatis.
Atria-ägda Pastejköket uppmärksammas framförallt för sitt vegetariska pålägg, där grunden utgörs av ärtprotein och smaksättningen av karljohansvamp.
Sist ut är Roots of Malmö, som grundades 2014 och sedan dess fått ut sitt fermenterade te till både Danmark och Tyskland. Företaget beskriver själva kombucha-produkterna som "en vuxenläsk" med smaker som älggräs och gurkmeja.
Vinnaren av priset koras i Stockholm den 5 mars nästa år.