23948sdkhjf

Norges svar till Fiskguiden – endast 0,03 procent fångas med garn”

En av nyheterna i årets nyligen presenterade Fiskguide, som Världsnaturfonden WWF står bakom, är är att Makrill fångad i Östra Atlanten eller fångad med garn i Nordostatlanten fick rött ljus. Msc-certifierad makrill eller makrill fångad med handlina i Nordöstra Atlanten får i stället grönt ljus.

Norges Sjömatråd tycker att informationen behöver vara tydligare.

Att förstå om ett fiskebestånd är hållbart och bärkraftigt är komplicerat. Alltifrån var fisken är fiskad till de metoder som används vägs in. Tyvärr var det många medier som gick vilse i rapporteringen om makrill, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges Sjømatråd.

Den rödmarkerade makrillen som de fångar med garn i Nordostatlanten utgör nämligen enligt Norges Sjömatråd bara 0,03 procent.

När det gäller Nordostatlanten är det enbart makrill fångad med garn som rödlistats. Av det norska makrillfisket sker en försvinnande liten del med garn och vi kan inte heller se att det skulle vara nämnvärt högre andel garnfiskad makrill från andra länder, säger Sigmund Bjørgo.

Den internationella expertorganisationen Ices, International Council for the Exploration of the Sea, har dessutom i dagarna höjt sin rekommendation av fiskkvoterna för makrill från 318 000 ton till 770 000 ton i Nordostatlanten, en ökning på 142 procent jämfört med den tidigare kvoten för 2019.

Det är mycket olyckligt om svenska konsumenter får för sig att de inte ska äta makrill på grund av att de inte förstår WWF:s rekommendationer. Att Ices kraftigt höjer kvoterna för makrillfisket är ett bevis på att bestånden är bärkraftiga och att du kan fortsätta äta norsk makrill med gott samvete, säger Sigmund Bjørgo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078