23948sdkhjf

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Sverige har fått sin första sushikedja med enbart ekologisk sjömat. På Reko Sushi & Bowls i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm kan skåningarna nu äta sushi med exempelvis tonfisk som är garanterat hållbart fångad.

Läs också: Ny certifiering i Västerhavet öppnar för nya fångster

– Det känns fantastiskt motiverande att ta på sig ledartröjan i denna hållbarhetsresa genom att som första sushikoncept i Sverige uteslutande servera certifierade arter på menyn. MSC- och ASC-logotyperna känner alla igen nu för tiden och genom att helt förlita oss på dessa rigorösa märkningar går vi 100 procent all in vad gäller hållbarhet inom vår bransch, säger Daniel Joannou på Reko Sushi & Bowls.

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation med ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. 

– Som konsument gör man stor skillnad genom att välja miljömärkt sjömat, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Daniel Joannou och Magnus Wallin drev tidigare sushikonceptet Rå Epok med sushi helt utan rödlistade eller utrotningshotade fiskar. Nu gör de en nystart Med Reko Sushi och Bowls där de har utvecklat konceptet ytterligare. Kedjans fyra restauranger har spårbarhetscertifierats, så att fisken eller skaldjuret går att spåra från tallriken tillbaka till ett MSC-certifierat fiske eller ASC-certifierad fiskodling. Det nya konceptet hade premiär den 2 januari.

Reko följer i fotspåren på Letz Sushi i Danmark och Hanko Sushi i Finland som också har 100 procent certifierat. I Sverige finns sedan tidigare Sushi Yama som har ASC-certifierade jätteräkor.

– Vi på MSC hoppas att 2020 kommer bli året då många fler svenska restauranger ger sina kunder möjligheten att välja hållbar sjömat genom att certifiera sina restauranger och sätta loggan på menyn, säger Linnéa Engström.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

Ännu en tysk matkassejätte till Sverige – lanseras i dag

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Atria sänker prognosen

Espresso House till dagligvaruhandeln

Stor norsk köttproducent storsatsar på vego

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kale United vill bli en vegansk folkaktie

Återupplivade Astrid och aporna – en pusselbit bland många.

Axfood vill bli större i Linköping

Ny teknik för laxtransport på tåg

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Papper på prästosten ersätter plasten

Köttbulleföretag i konkurs

Var tidigare underleverantör till Melkers.

1

Leverantörer besvikna på finalplatser i Årets matbluff: ”Det sista vi gör är att bluffa”

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Duni omorganiserar

Årets matbluff – alla finalisterna

162 nomineringar har blivit fem finalister. Här är produkterna som lurat kunderna mest, enligt Äkta vara.

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Konstnärlig mjölk

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Ingen prövning för ostaffär

Tre stora mejerier får inte ta kontroll över kända varumärken.

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Oatly till 1 300 Starbucks

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Catena och Coop i slutförhandlingar om jättelagret

HK Scan lämnar Siljans Chark

På nytt jobb
Candy People rekryterar marknadschef i USA

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

Bayn i nytt försäljningssamarbete

På nytt jobb
Han blir CFO på Lantmännen

Åtta projekt får stöd för ekoproduktion

Se alla Företagens egna nyheter

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

176 AxiCool-fläktar kyler gigantiskt livsmedelslager

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Nu startar vi Nätverk i Skåne!

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande te

EC-lågenergifläktar presenteras på minimässan ExpoVent

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Fatpump i hygieniskt utförande

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

Sänd till en kollega

0.141