23948sdkhjf

Kale United vill bli en vegansk folkaktie

Återupplivade Astrid och aporna – en pusselbit bland många.

Det såg mörkt ut för det populära vegetariska varumärket Astrid och aporna när företaget bakom försattes i konkurs i mars förra året. Men räddningen kom i form av två företag, det brittiska vegoföretaget Vbites samt det svenska företaget Kale United.

Den här veckan gör flera av Astrid och apornas populära produkter nypremiär på hyllorna.

– De tidigare storsäljarna kommer tillbaka i ett första skede. I fas två kommer lite fler produkter men även lite nya då det skett en del innovationer sedan sist, bland annat en ny intressant växtbaserad burgare och fisk, säger Måns Ullerstam, grundare och vd på Kale United till Food Supply.

Men Astrid och aporna är bara en del av av Kale Uniteds omfattande, helt växtbaserade, företagsportfölj som sträcker sig över hela världen.

– Om vi kan försöker vi investera i Sverige eller Skandinavien. Ta till exempel Bärta som är ett spännande bolag i Karlshamn med en extremt naturlig och god produkt. De skulle kunna bli lika stora som Beyond Burger på sikt. Vi tittar först i Skandinavien, sedan tittar vi globalt och sedan tar vi det bästa bolaget, säger Måns Ullerstam.

Kale United har som mål att förutom att stödja svenska företag även se till att ta hit tidigare okända produkter från resten av världen och på så vis hjälpa till att bredda butikernas vegohyllor.

– Historiskt har veganhyllorna varit smala. Veganer som kommit dit har sett en veganost och sagt "vad skönt, det finns en veganost" och köpt den. Men nu har det börjat bli en differentiering och en kategorisering där det finns mellanskikt med olika produkter och prisskillnader. Det är ett tecken på att hyllan växer.

Men Kale Uniteds mål är ännu större än så.

– Det Kale United som koncept löser är inte bara att vi tar hit de här livsmedlen till den svenska marknaden. Det vi försöker göra är att fungera som ett kooperativ där alla som är intresserade av växtbaserade livsmedel ska kunna köpa en Kale United-aktie, vilket är en till 100 procent växtbaserad aktie. Vi har ungefär 400 medlemmar nu men vi siktar på att bli en vegansk folkaktie.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078