Ekologisk animalieproduktion minskar på flera områden
Trenden för ekologiskt har under de senaste åren minskat något i handeln och under 2020 minskade den även något inom produktionen.
Under året som gick minskade bland annat slakten av ekologiskt hållna nötkreature med 2 procent sedan 2019 och stod därmed för 15 procent av den totala slakten, det visar en ny rapport från Jordbruksverket. Totalt slaktades 21 900 ton ekologiska nötkreatur.
Under samma period minskade även slakten av ekologiska får och lamm vilket är andra året i rad som den minskat. Jämfört med 2019 minskade slakten med 7 procent till 1 000 ton, vilket är cirka 20 procent av den totala slakten i landet.
Slakten av ekologisk kyckling och gris ökade däremot under perioden med 7 procent vardera. Dessa produktioner är dock små i förhållande till den totala produtkionen då knappt 3 procent av grisproduktionen och 1 procent av kycklingproduktionen är ekologisk.
Den ekologiska mjölkinvägningen ökade med nästan 4 procent under 2020 till 481 200 ton vilket var ungefär 17 procent av den totala mjölkproduktionen. Samtidigt som invägningen av mjölk ökade så minskade mejeriproduktionen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter med 6 procent 2020 jämfört med 2019.
Invägningen av ekologiska ägg var i stort sett oförändrad under perioden och har varit så mer eller mindre sedan 2017. Samtidigt har produktionen av konventionella ägg ökat vilket gjort att andelen ekolgiska ägg minskat till cirka 16 procent av den totala produktionen.