23948sdkhjf

Här är exemplen som svenska livsmedelsföretag ska ta efter

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Champagne, Danmark och Ben and Jerry's – så kan Sverige inspireras till stordåd inom livsmedelsindustrin.

Svenska livsmedelsföretag har svårt att skapa en högre lönsamhet och ta steget till att bli stora – det leder i sin tur till att branschen präglas av låg tillväxt, outnyttjad potential och mindre satsning på forskning och utveckling, ser Livsmedelsföretagen som i dag släpper en ny rapport riktad mot problemen.

Rapporten kommer i samband med branschorganisationens medverkan i Almedalsveckan, och fokuserar på att lyfta fram exempel på lyckade företag, länder och organisationer som svenska företag, politiker och myndigheter kan lära sig av.

– Jag har jobbat med livsmedel i över 20 år och vet vilken fantastisk potential den här industrin har. Därför är det så frustrerande att se hur företagen kämpar utan att riktigt komma någonstans, och det vill vi göra någonting åt. Med den här rapporten vill vi visa svenska företag, politiker och myndigheter vad som är möjligt med rätt sorts satsningar, tätare samarbete och politisk uthållighet, säger Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman i ett pressmeddelande.

Bättre förutsättningar för export
I rapporten, som går under namnet ”Goda exempel – Framgångsrecepten från några av världens bästa matländer och livsmedelsföretag”, har man analyserat hur till exempel Danmark lyckats med sin livsmedelsexport.

Dessutom går man bland annat in på regionen Champagnes långa, historiska varumärkesbyggande; Irlands väg till att bli ett framgångsrikt mat- och dryckesland och på det hållbarhetsarbete som Ben and Jerry's lyckats inkorporera i varumärket.

Läs också: Tre tunga namn in i Livsmedelsföretagens styrelse

Enligt Björn Hellman finns det mycket att lära sig från exemplen, där en del kan kopieras rakt av. I vissa fall är det av självklara skäl svårt (exempelvis Champagnes anrika historia), men sett till Irland och Danmark går det att använda sig av samma arbetssätt för att hitta nya marknader och på så sätt öka exporten.

Läs också: Boom för dryckesföretagen

– Vår försiktiga bedömning är att med rätt sorts satsningar kan den svenska livsmedelsexporten till år 2025 fördubblas till 100 miljarder kr och 10 000–15 000 nya jobb skapas. Det skulle ta oss en bra bit på vägen mot att bli ett av världens främsta mat- och dryckesländer, säger Björn Hellman.

Utöver de tidigare exemplen lyfter man även fram Nederländerna och Nestlé som världsledande forskningsaktörer inom livsmedel i rapporten, som går att läsa i sin helhet HÄR.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Odlarna får bita i det sura äpplet

Årstiderna till fem nya städer

Nu är Icas bacon helsvensk

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

1

Vanligt insektsmedel kan fasas ut

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Spendrups och Pågen bland finalisterna i Dagligvarugalan

Di Luca i nytt logistikavtal

De ska sköta logistiken för svenska medelhavsgrossisten.

Santa Maria skrotar konservburken

Vill tillverka bordssalt och gödsel av skog

Fazers finska köp är klart

De ska säkra framtidens snacksförsörjning

Carlsberg backar i Europa – kliver fram i Asien

Anrikt konditori i konkurs

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

Glass i stora kajaklass

Fodi vill expandera - tar in miljoner

Produktnytt
Rosa salt för syns skull

Minskad försäljning för convenience

På nytt jobb
Hon går från Fazer till Arla

Tar över som chef för Foodservice.

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

Debatt
Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Dalarna vill se landbaserad fiskodling

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

Förlust för Simris Alg

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Räkskal kan bli kläder

Nu kommer panten på brödpåsen

Strid om avokado kan ligga bakom massaker

Tulip i stor kinesisk pizza-affär

Carlsberg säljer bättre än väntat

På nytt jobb
Bayn nyrekryterar inför exportsatsning

De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

På nytt jobb
Han blir ny vd på Delicato

Göteborg blir inte 100 procent ekologiskt

Se alla Företagens egna nyheter

Träffa oss på EURO EXPO i Värnamo

KIPP presenterar stödelement, positioneringselement och fästelement

ebm-papst visar energieffektiva lösningar för fastighetsventilation på Fastighetsmässan i Göteborg

EuroExpo industrimässa i Värnamo

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Värmerutor från Mirit Glas

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökning och analys

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrkan

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Alfa Laval Think Top V50 och V70

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenskt musteri tredubblar lagerkapaciteten med automatisk lösning

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

KIPP önskar er en riktigt Trevlig sommar!

Trevlig Sommar

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Dacapo Stainless blir auktoriserad distributör för GEA Tuchenhagen

Sänd till en kollega

0.193