23948sdkhjf

Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Matsvinn är ett hett ämne just nu och enligt två nyligen genomförda opinionsundersökningar, av Novus samt IMA Marknadsutveckling, rankar svenska konsumenter minskat matsvinn som viktigaste åtgärd för att minska matens klimatpåverkan. Samtidigt ökar svinnet och varje svensk beräknas stå för nästan 97 kilo matsvinn varje år.

Läs också: Ny chef för ny avdelning på LRF

För att hitta lösningar har branschen idag samlats på en workshop på Svenska Miljöinstitutet, en uppföljning på den konferens som nyligen arrangerades av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Vinsterna med minskat matsvinn är många, både klimatmässiga och ekonomiska, ändå fortsätter det att öka.

– Dels beror det på att maten är för billig i Sverige, bonden får helt enkelt inte tillräckligt betalt för sina råvaror. I dag står maten för endast 12-13 procent av hushållets inkomst, att maten är så billig gör att den helt enkelt inte värdesätts. Systemet mellan producenter och handel måste förändras och hela livsmedelskedjan ta ett gemensamt ansvar, säger Kjell Ivarsson, livsmedelsexpert på LRF i en kommentar.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Endast svenskt mjöl i påsen är målet för Pågen

Johanssons bröd får nytt liv hos Bake my day

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Bekräftat: Matsmart tar över Paolos lager

Trots corona stärkte Lantmännen resultatet

Mathem dubblar i Göteborg

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Orkla köper Havrefras

Tempcon group köper Fiskhamnens åkeri

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Barnmatsföretag i konkurs

250 varslas på Martin & Serveras lager

Butiken beställer mer Paolos-produkter "Vi vill undvika matsvinn"

Ica Nära Finnboda i Nacka går mot strömmen och beställer in mängder av Paolos-produkter: ”Han tjänar ju inget på det”, säger butikschefen Stefan Bardevik.

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

Nu startar Risentas produktion i Mölndal

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Siljans Chark överlever med nya ägare

Nicks drar in 7,3 miljoner dollar i investeringsrunda

Semper slutar med palmolja

Stor framgång för reko-ring

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Ålfiskeförbudet fortsätter

1

Litet kaffeföretag vände under corona – inleder stort avtal med Lidl

SIA Glass designar för återanvändning

Atrias grillar på finska bibliotek

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Ny vd för Trensums Food

Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Ny vd för Peckas naturodlingar

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Se alla Företagens egna nyheter

Mer återvinning ser inte helt mörkt ut

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Hydroscands smidiga tryckluftslang - nu i butik och webbutik

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Sänd till en kollega

0.188