23948sdkhjf

Projekt ska leda fram till nya mer stabila ärtsorter

Ett växtförädlingsprogram för ärter har dragits igång för att möta den ökade efterfrågan på svenskproducerat växtbaserat protein.

Projektet, döpt till ”Ärtan – garantin för framtidens gröna protein”, är ett samarbete mellan SLU, Lantmännen, FoodHills, Findus Sverige AB/Nomad Foods, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter och Sveriges stärkelseproducenter. Det drivs inom ramen för SLU Grogrund.

Växtförädlingsprogrammet omfattar gulärter, alltså sådana som finns i ärtsoppan, konservärter som skördas gröna och foderärt/proteinärt. Ett program för konservärt finns redan och drivs av Findus/Nomad Foods. Programmen för gulärt och foderärt/proteinärt är däremot helt nya.

Målet är skapa nya, stabila ärtsorter för svenska odlingsförhållanden. Särskilt fokus ligger på att hitta plantor som tål såväl mycket som lite vatten, båda och är ett problem i dagens svenska ärtodling. Nya användningsområden kommer också att undersökas.

– Vi börjar redan i år med att korsa de bästa sorter vi har tillgång till idag och sedan kommer programmet successivt att byggas ut baserat på forskningsresultaten. Genom de hundratals ärter som har samlas in har vi en stor genetisk mångfald att jobba med och tack vare det nära samarbetet med forskare och andra företag kan vi jobba effektivt med de nyaste växtförädlingsverktygen, förklarar Annette Olesen, växtförädlingschef på Lantmännen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062