23948sdkhjf

Vem tar årets Livsmedelspris?

Sedan instiftandet 1964 har utmärkelsen gått till en rad namnkunniga aktörer. Se listan över årets elva nominerade till Livsmedelsföreningens stora pris.
I samband med Livsmedelsdagarna som hålls i Tylösand mellan onsdag och fredag kommer även Livsmedelsföreningen dela ut sin utmärkelse Livsmedelspriset 2017.

Priset, som delats ut sedan 1964, går till personer, företag eller organisationer som antingen tagit initiativ till eller utvecklat förutsättningar som bidrar till branschens konkurrenskraft och utveckling.

Föreningen har inför årets pris nominerat hela elva aktörer som under torsdagen kan utses till vinnare.

Förra året gick priset till snacks- och dryckesföretaget The Smiling Group, ett företag som under förra veckan berättade för Food Supply om expansionen till Norge under en mässa i Göteborg.

De nominerade till årets pris är:

Chokladfabrikör Jenny Berg
En av endast två tillverkare i landet som gör chokladen från böna till färdig produkt.

Foodtruster
En plattform där konsumenter får lämna betyg, rekommendationer och omdömen på livsmedelsföretagens produkter.

Food Venture and Partnering Day
Ett evenemang organiserat av Livsmedelsacceleratorn, där personerna bakom startup-företag får träffa både investerare och större företag för att lättare kunna växa mer.

Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin
Från starten 2011 till nu har det lilla destilleriet vuxit till åtta anställda och en årsproduktion på 30 000 liter. Företagets produkt Hernö Old Tom Gin utsågs tidigare i år till världens bästa gin på World drinks awards.

Sofia Kocher, vd för Musselfeed
Musselfeed, som producerar protein ur musslor, fick för två år sedan ny vd. Sedan dess har Sofia Kocher utvecklat en rad nya produktområden – bland annat delikatesskorv och proteinbars.

Kronfågel
Livsmedelsföreningen nominerar Kronfågel för företagets utvecklingsarbete inom både det egna sortimentet och hela kycklingkategorin – bland annat lyfter man fram lanseringen av kycklingchark och nya styckdetaljer.

Meny
Ett utbildningsinitiativ som riktar sig till små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen i Sverige. Genom Meny, som startats av SLU, SIK, Lunds universitet, Umeå universitet och Linnéuniversitetet, kan företagen lättare kompetensutveckla sin personal.

Christina Möller
I nomineringen kallar man Christina Möller för "livsmedelsbranschens grand old lady", och lyfter fram livsgärningen inom branschen, som bland annat omfattar uppdrag som chef för KF/Coops provkök.

Tina-Marie Qwiberg, dokumentärproducent, odlare och krögare
Skapare av filmerna Bieffekten och Sista skörden, som enligt föreningen sätter fingret på de viktiga förutsättningarna för en hållbar livsmedelsproduktion.

Simris Alg AB
Genom att utvinna omega 3 från alger har företaget enligt föreningen utvecklat en produkt som på ett innovativt sätt visar vägen för framtida möjligheter.

Östgötasvamp AB
I nomineringen kallar man Östgötasvamps produktion för "teknisk briljant", en utveckling som dessutom sker inom en för landet liten marknad. Utöver produktionen har företaget också gjort en insats för nyanlända svenskar på det sociala planet, menar föreningen.

Bland de senaste årens vinnare syns bland annat Food for progress, Svenskt kött, Findus och Saltå kvarn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188