Vem tar årets Livsmedelspris?

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Sedan instiftandet 1964 har utmärkelsen gått till en rad namnkunniga aktörer. Se listan över årets elva nominerade till Livsmedelsföreningens stora pris.

I samband med Livsmedelsdagarna som hålls i Tylösand mellan onsdag och fredag kommer även Livsmedelsföreningen dela ut sin utmärkelse Livsmedelspriset 2017.

Priset, som delats ut sedan 1964, går till personer, företag eller organisationer som antingen tagit initiativ till eller utvecklat förutsättningar som bidrar till branschens konkurrenskraft och utveckling.

Läs också: Schyssta nötter vinner Livsmedelspriset 2016

Föreningen har inför årets pris nominerat hela elva aktörer som under torsdagen kan utses till vinnare.

Läs också: Nytt namn, ny arena – och fler ämnen

Förra året gick priset till snacks- och dryckesföretaget The Smiling Group, ett företag som under förra veckan berättade för Food Supply om expansionen till Norge under en mässa i Göteborg.

De nominerade till årets pris är:

Chokladfabrikör Jenny Berg
En av endast två tillverkare i landet som gör chokladen från böna till färdig produkt.

Foodtruster
En plattform där konsumenter får lämna betyg, rekommendationer och omdömen på livsmedelsföretagens produkter.

Food Venture and Partnering Day
Ett evenemang organiserat av Livsmedelsacceleratorn, där personerna bakom startup-företag får träffa både investerare och större företag för att lättare kunna växa mer.

Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin
Från starten 2011 till nu har det lilla destilleriet vuxit till åtta anställda och en årsproduktion på 30 000 liter. Företagets produkt Hernö Old Tom Gin utsågs tidigare i år till världens bästa gin på World drinks awards.

Sofia Kocher, vd för Musselfeed
Musselfeed, som producerar protein ur musslor, fick för två år sedan ny vd. Sedan dess har Sofia Kocher utvecklat en rad nya produktområden – bland annat delikatesskorv och proteinbars.

Kronfågel
Livsmedelsföreningen nominerar Kronfågel för företagets utvecklingsarbete inom både det egna sortimentet och hela kycklingkategorin – bland annat lyfter man fram lanseringen av kycklingchark och nya styckdetaljer.

Meny
Ett utbildningsinitiativ som riktar sig till små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen i Sverige. Genom Meny, som startats av SLU, SIK, Lunds universitet, Umeå universitet och Linnéuniversitetet, kan företagen lättare kompetensutveckla sin personal.

Christina Möller
I nomineringen kallar man Christina Möller för "livsmedelsbranschens grand old lady", och lyfter fram livsgärningen inom branschen, som bland annat omfattar uppdrag som chef för KF/Coops provkök.

Tina-Marie Qwiberg, dokumentärproducent, odlare och krögare
Skapare av filmerna Bieffekten och Sista skörden, som enligt föreningen sätter fingret på de viktiga förutsättningarna för en hållbar livsmedelsproduktion.

Simris Alg AB
Genom att utvinna omega 3 från alger har företaget enligt föreningen utvecklat en produkt som på ett innovativt sätt visar vägen för framtida möjligheter.

Östgötasvamp AB
I nomineringen kallar man Östgötasvamps produktion för "teknisk briljant", en utveckling som dessutom sker inom en för landet liten marknad. Utöver produktionen har företaget också gjort en insats för nyanlända svenskar på det sociala planet, menar föreningen.

Bland de senaste årens vinnare syns bland annat Food for progress, Svenskt kött, Findus och Saltå kvarn.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De kan påverkas av EU:s skärpta listeriakontroll

Frysta grönsaker från Polen, som bearbetats i Ungern, låg bakom stort listeriautbrott i Europa. Nu vill EU-kommissionen skärpa kontrollen av listeria i förkokta grönsaker.

Livsmedelsverket skärper kontrollen för "fri från"

Från och med i höst måste alla företag som märker sina produkter med "fri från" följa nya krav.

Axfood slog förväntningarna

Sommarvädret gynnsamt under andra kvartalet.

Optifreeze i stort avsiktsavtal

Stora brister hos osttillverkare ledde till säljförbud på plats

Inspektör om bristerna i produktionslokalerna: ”Det var det värsta jag sett”.

Lagerköp ska säkra tillväxt för Kavli

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Butiker slopar utländskt kött i torkan

"Hedervärt", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om initiativet.

Grossist i Sundsvall förbjuds att släppa ut livsmedel

680 000 Marine harvest-laxar på flykt

Ostföretag lägger ner för att satsa

Tre butiker ska bli två när Norins ost lägger mer fokus på grossistverksamhet och näthandel.

Miljontals flaskor spanskt vin under falsk fransk flagg

Fynd i fransk bedrägeriutredning orsakar vinskandal – cirka 7 miljoner liter billigare spanskt vin såldes som franskt.

Förpackningsmiss tvingar Coop till återkallelse

Bucht om torkan: "Mycket allvarlig situation"

Regeringen samtalar med EU-kommissionen om möjligheten om att få krisstöd. "Det handlar om att vända på alla stenar", säger landsbygdsministern.

Svensk cater utökar i Malmö

Zoéga satsar mot nollutsläpp

Snacksföretag slår sina påsar ihop

En avsiktsförklaring om ett samgående mellan Rootfruit och Exotic snacks är undertecknat – tillsammans vill man bli marknadsledare inom premiumsnacks.

Många slakterier fullbokade året ut

Handelsspänningar sänker matpriser

Regeringen: Mer vildsvinskött till folket

Västkustens musselodlingar stängs efter giftlarm

Nervgiftsproducerande alger har ökat snabbt – Livsmedelsverket stänger ner odlingar tills vidare.

Grossisten ska utreda om återkallade jordgubbar

Menigo om jordgubbarna: "Vi ser detta som en mycket allvarlig händelse och kommer att följa upp och utreda det inträffade".

Svenska foodtechbolaget i ny investeringsrunda

Ecoliving vill ta in upp till 3 miljoner kronor inför lansering av nordiskt odlad quinoa.

Lägsta kaffepriset på mer än två år

Polska jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

Totalt 13 personer i södra Sverige har smittats av samma typ av hepatit A-virus – nu återkallar Menigo jordgubbarna.

På nytt jobb
Kavli värvar Orkla-direktör

"Nordens bästa" – nu går stjärnkrogen Esperanto i konkurs

Fyra nya till Organic Sweden

Axfood och Lidl naggar på Coop

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Lagafors gjorde processen kort på kvalitetsinriktat slakteri

Följ loppet minut för minut

Sommarkampanj Lagerlådor

IMA dairy food HASSIA

Dansk härdningsteknik til rostfritt stål lösa utmaningar hos MAN Diesel & Turbo.

Lagafors stöttar teamet från Rynkeby både i cykelsadeln och på juicefabriken i Danmark

Vårt ständigt växande serviceteam utökas igen...

Borgeby Fältdagar 27-28 juni

IMA dairy food GASTI

Skyddsgrindssystemet PSENmlock - nu med nödöppning och seriekoppling

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Sänd till en kollega

0.186